Merhabalar. Biz eşimle şuan bir danışman ile anlaştık. Lisans mezunuyum dilim a1 ve Mavi kart ile almanya ya gelip orada kuryelik yapacağım eşimde oturumum geldikten sonra aynı işe ya da farklı bir işe başlayacak.(umarım dolandırılmıyoruz.) Bildiğim kadarıyla şuan kuryelik nitelikli işçi sınıfına dahil edildi lisans mezunu olduğum içinde mavi karta uyumlu oluyorum(yanlış ise beni düzeltin lütfen). Sorum şu şekilde olacak. Diyelim ki mavikart ile geldik 2-3 ay sonra işten çıktım ya da çıkarıldım. Eşim hala çalışıyorsa otumumuz yinede iptal olur mu.Ben çalışmazsam eşim üzerinden almanya da kalmaya devam edebilirmiyiz.
Merhaba esintides
Hayatınızla ilgili bağlayıcı bir adım atmadan önce Mavi Kart ile ilgili şu sayfamızı incelemenizi öneririm:
https://handbookgermany.de/tr/eu-blue-card
Lisans mezunu olarak (denklik aldığınız takdirde) nitelikli çalışan sayılırsınız. Bu durum nitelikli çalışan vizesi için ön koşul olsa da Mavi Kart için tek başına yeterli değildir. Mavi Kart için öncelikle nitelikli çalışan statüsünde olmanız, bunun için gerekli denklik işlemlerini tamamlamış olmanız ve denklik aldığınız alan ile ÖRTÜŞEN ve VASIFLI bir iş bulmuş olmanız gerekir. Buna ek olarak bu işin size yıllık brüt 45.300 avro veya (son 3 yıl içinde mezun olduysanız, bir IT mesleğinde çalışıyorsanız ya da eleman açığı olan bir meslek söz konusuysa) 41.041,80 avro gelir getirmesi beklenir.
Bulduğunuz işin vasıflı sayılıp sayılmadığı ise size yapılan iş teklifindeki iş tanımına bağlıdır. Aşağıda linkini paylaşacağım resmi Denklik Portalı sitesinde bu kapsamda sadece "Skilled express and postal services employee/ Fachkraft für Kurier-, Express- u. Postdienstleistungen" mesleği nitelikli tanımlanmış ve denkliğe tabi tutulmuştur:
https://www.anerkennung-in-deutschland.de/tr/interest/finder/result?loc…
Ancak olağan kuryelik/paket teslimatçılığı işi bu kapsamda nitelikli bir iş olarak görülmez.
İşten çıkmanız durumunda (eğer Mavi Kart sahibiyseniz) ilk iki yıl içerisinde 3 ay içinde yine Mavi Kart kapsamında yeni bir iş bulmanız beklenir. Eğer bu türden bir iş veya sizi nitelikli çalışan vizesi kapsamına sokacak başka bir iş bulamazsanız sizin ve sizin üzerinizden gelen aile üyelerinizin oturum iznileri geçersiz hale gelir. Eşiniz bu sırada sizden bağımsız bir oturum izni aldıysa ve koşullar karşılanıyorsa siz kendisi üzerinden Almanya'da kalabilirsiniz.
Umarım yardımcı olabilmişimdir!